Ceramics LAB & Research Master-classes, workshops of neem deel aan de Ceramic Lab cursussen. (15 weken)

Persoonlijke projectbegeleiding

Advies & begeleiding in Ceramics

Ontwikkel jouw project in het CHV ACADEMY Ceramics LAB & Research programma

( voor het inschrijvingsformulier scroll helemaal naar beneden)

 • Werk je graag zelfstandig en wil je dat je project vakkundig door een professional begeleidt wordt en aandachtig met je meekijkt en meedenkt?
 •  
 • Heb je een uitdagende keramiek gerelateerde opdracht waarbij je professionele coaching en vakkundige begeleiding nodig hebt?
 •  
 • Wil je je creatieve/artistieke talent verder ontwikkelen, heb je het gevoel dat je niet erg veel verder komt met je werk en voel je daarbij meer voor verdiepende persoonlijke begeleiding ? 
 •  
 • Wil je gericht aan de slag met opgedane nieuwe inzichten?
 •  
 • Individuele coaching kan stimulans en verdieping geven bij het onderzoeken van je mogelijkheden en realiseren van professional projecten en persoonlijke doelen

Deze Ceramics LAB & Research werkt met een persoonlijke dialoog, werkbesprekingen en vakkundige begeleiding bij opdrachten.

Jouw ontwikkeling staat centraal. Het accent ligt niet op techniek alleen, de gezamenlijke dialoog richt zich vooral op je werkproces en de realisatie van het project dat jij voor ogen hebt.

Je bepaalt jouw projecttraject samen met je professional coach en je verkent en onderzoekt jouw doelen en selecteert de onderdelen die het beste bij jouw project en concept passen. In het lab wordt jouw ontwikkeling en vaardigheden professioneel gecaoched door een zeer ervaren professional.

Tijdens het eerste gesprek onderzoeken we de vraagstelling en bespreken we de mogelijkheden en de uitvoering. Zitten we op één lijn, dan gaan we aan de slag met een plan van aanpak op grond van deze doelen.

Voorbeelden van deze doelen kunnen zijn:

⊗ opdracht- of werkbesprekingen om meer grip te krijgen op je aanpak en/of werkproces en begeleiding bij een specifiek professioneel of individueel project

⊗ Routine ombuigen naar een nieuwe werkflow, lef en inspiratie vinden.

⊗ Blokkades en hindernissen in je werkproces onderzoeken. Dat kunnen ook technische blokkades zijn.

⊗ Meer in contact komen en blijven met wat jou als maker persoonlijk drijft.

⊗ onderzoek/oriëntatie op studie-/beroepskeuze in het creatieve veld

 

Ceramics Lab & Research biedt  zowel een post academische opleiding in keramische vormgeving & design alsook brede professionele projectondersteuning.

Dit programma is gericht op

*Post academische kunst & design studenten

*Kunst en design professionals met elke achtergrond

*Iedereen die ondersteund wil worden bij projecten waarbij professionele ondersteuning en specifieke faciliteiten vereist zijn.

* Kunst & Design docenten aan VO, MBO en HBO

Behalve projecten van variabele duur en keramische discipline  is het ook mogelijk om in te schrijven bij Ceramics Lab in de vorm van een specialisatie van 15 weken.

Binnen deze 15 wekelijkse cursussen, die gericht is op persoonlijke vakkennis en verdieping , wordt je in de gelegenheid gesteld om een eigen routing te bepalen waarbij je je kunt bijscholen in alle principes van het keramische systeem.

De principes van het keramische systeem:

1. klei en glazuur onderzoek

2. Draaitechnieken

3. Het proces van vormgeven

4. Prototypen, modellen, mallen en giettechnieken

5. 3d modeling en 3d printen ondersteuning ( ook direct in klei)

6. Alle mogelijke relief en decoratie-technieken

In cursusvorm spreken wij over 15 of 2x 15 weken waarin elke module ( zie info beneden)kan worden benut en aangesproken, afhankelijk van jouw specifieke wens of project. Een interessante inspirerende broedplaats waar je werkt met vakgenoten aan een persoonlijke vak-ontwikkeling.

Er is bij het Ceramic Lab spraken van een “open source” programma waarbij je ook veel opsteekt van je mede deelnemers ( maximaal 8 medecursisten)

Veel hedendaagse design-bureaus in de creatieve industrie maken gebruik van deze “Ceramic crafts expertise.”

Ceramics LAB van de CHV ACADEMY is er voor iedereen en zeker ook als aanvullend ambachtelijk onderwijs voor MBO en HBO studenten en VO scholieren die de ambitie hebben om deel te gaan uitmaken van de Nederlandse Creatieve Industrie.

Voor Kunst & Design docenten aan VO, MBO en HBO. Ben je als docent Beeldend of CKV  opzoek naar Les-inhoudelijke impulsen en nieuwe lesvorm ideeen?

kijk dan ook even naar de CHV Nascholingscursussen en workshops

Ceramic Lab  module 1. biedt 24/7 online ondersteuning, persoonlijke archivering van recepten en onbeperkte naslagwerken die vanaf thuis te benaderen zijn via een gratis abonnement op een in Ceramics gespecialiseerde internationale server.

Wat bieden wij:

Mogelijkheid A:   15 weken  (aan te vullen met nogmaals 15 weken)

Mogelijkheid B:   Projectbegeleiding bij opdrachten en projecten.

Hierbij huur je onze faciliteiten incl coaching & begeleiding voor een door jou bepaalde periode. 

Neem voor alle informatie kontakt op met Olaf Stevens. 0654910893

—————————————————————————————

Maak gebruik van de kennis uit alle onderdelen van het keramisch systeem. Al deze kennis kan worden ingezet voor jouw project 

Hier onder de beschrijving van alle onderdelen van het keramisch systeem die je tijdens je project kunt aanspreken.

1. klei en glazuur onderzoek

als je je hier in gaat verdiepen ga je klei- en glazuurproeven maken om een en ander zichtbaar te maken. We beginnen met kant en klaar glazuren en kleur pigmenten. Je ontdekt via proefondervindelijk onderzoek wat de theorie in de praktijk ook werkelijk voorstelt. Je gaat misschien zelfs glazuren zelf samenstellen die je tijdens jouw project kunt gaan toepassen. Je maakt klei studies en experimenteert. Ook mag je natuurlijk zelf bisquit objecten of kleisoorten mee nemen waar je zelf al mee werkt om de studies op uit te voeren. Dat betekent ook dat je zelf bepaalt of je het aardewerk, steengoed of porselein gebied gaat onderzoeken.

 

 

2. Draaitechnieken

Ook hier wordt deze module bepaald door jouw persoonlijke project traject. Door een buitengewoon effectieve methode leer je, als beginner, binnen een paar lessen om de basis technieken onder de knie te krijgen. In de volgende lessen beheers je de eenvoudige vormen. Tijdens de laatste lesmomenten begrijp je de draaitechnieken volledig. Resultaten zijn er dus al snel maar voor echte mooie dingen moet je zoals gewoonlijk moeite doen 🙂 Gevorderde draaiers geven inzicht in hun skill’s. Vervolgens bepalen we dan gezamenlijk welke aanvullende essentiële technieken zij gaan leren.

 

 1. Het proces van vormgeven

  De eerst genoemde Lab onderdelen zijn gericht op technieken en vaardigheden. Als je je hier comfortabel bij voelt en de technieken en vaardigheden beheerst die je nodig hebt voor de uitvoering van jouw project dan ben je pas klaar om je op de ontwikkeling van de vormgeving te richten.

  In deze module verdiep je je in het proces van vormgeven. Je verdiept je in de principes van vormgeving, zoals vormverhoudingen, vormspanning, en de guldensnede als basisprincipe. Je doet onderzoek naar de beeldcomponenten die van cruciale belang zijn voor een beeld met zeggingskracht. We bespreken waarom bepaalde zaken op een bepaalde manier zijn vormgegeven. Waarom ervaren we iets als mooi en harmonieus en waarom wij lelijk en onaantrekkelijk ervaren. Er bestaan wel degelijk wetmatigheden m.b.t. schoonheid beleving, dat is iets anders dan smaakervaring.

 

 

 1. modellen, mallen en giettechnieken

  Bij sommige projecten is het zeer wenselijk om technieken als mallen maken en gieten te begrijpen en te beheersen. Dit zijn een semi-industriële technieken. Het gebruik maken van mallen zorgt voor gecontroleerde reproducties. Terwijl draaitechniek met name op symmetrie gebaseerd is, kun je bij mallen asymmetrische gecompliceerde modellen maken, die gecontroleerd kunnen worden geproduceerd. Je verdiept je dus in gipsen modellen, op deze modellen maak je gipsen moedermallen en gietmallen.

  Ook hier heb je geduld, aandacht en concentratie nodig. Het erg belangrijk vooraf te onderzoeken of je over deze kwaliteiten beschikt en of je in staat bent om buiten je comfort-zone te werken.

 

 

 1. 3d modeling en 3d printen
  Absoluut onontkoombaar zijn de 3D- tekenen en ontwerpen technieken op de computer  in de wereld van modellen & design.
 2. Je leert  3d tekenen, ontwerpen en modelleren met 3D software.
 3. De gegenereerde 3D files kunnen op verzoek en met onze printservice  direct omgezet worden naar 3D SLA, CNC frees-technieken en print-modellen die direct in een materiaal naar keuze of in klei worden gerealiseerd
 4. Het is een module die ook handig is voor het ontwerpen gericht op andere toepassingen dan keramiek. Je leert de functies en alle in’s en out’s van het softwareprogramma FormZ. Dit is de uitgebreide en professionele versie van het open source Sketch-Up dat je gratis kunt downloaden. FormZ wordt wereldwijd door design professionals en architecten gebruikt en kent alle import en export formaten die door alle andere 3D programma’s word gebruikt.

 

 

 1. decoratie-technieken
  Is  zeer interessant voor alle 2D gerelateerde ontwerp projecten. Je duikt in de geschiedenis van decoratie op keramiek. Hierbij ontdek je dat dit ontwerpwerk een samenspel is van vorm, decoratie en kleur. Vervolgens ga jij zelf decoratie-dessins ontwerpen voor op zelfgemaakte vormen of op algemene werken zoals Plateau’s, tegels, borden, kommen, bekers en schalen. Stap voor stap neemt de mentor / begeleider* je mee in de basiskennis van het design-ontwerpen, op papier en/of computer. Ook het aanbrengen van decoratie, voorbereiden en afwerken van het materiaal komt hierbij natuurlijk aan de orde.

 

De mogelijkheden:

A. Ceramic Lab 15 weekse cursus Ceramic Lab op lokatie CHV Noordkade Veghel

B. Persoonlijke vakkennis verdieping in de vorm van Masterclass en workshops in één of meerdere onderdelen van het Ceramic system. Ook in Veghel

C. Begeleiding en coaching bij het realiseren van persoonlijke of opdracht gerelateerde projecten. Op jouw lokatie of enig ander atelier naar keuze.

Standaard lokatie CHV Academy, Noordkade , Veghel.

Lokatie en voorzieningen:

De lessen worden gegeven in uitstekend geoutilleerde werkplaatsen. Er zijn elektrische draaischijven, Gipsdraaischijf, afweeg apparatuur, spuitcabine en reductie, elektrische ovens en een zoutoven. De theorielessen en de 3D modeling lessen worden gegeven aan de hand van, speciaal voor de opleiding geschreven, overzichtelijk opgezette theorieboeken en de opleiding beschikt over een uitgebreide glazuurbibliotheek.

Start Datum: op ieder gewenst moment

Over Olaf Stevens: 

Docent: Olaf Stevens 
Olaf Stevens is een Nederlandse ontwerper met porselein en glas als specialisatie. Hij doceert Ceramic Research en Concept Tools aan de Design Academy in Eindhoven. Opgeleid als Keramisch vormgever op de academies Den Bosch en Breda heeft hij een museaal oeuvre opgebouwd met keramische objecten, porselein draaiwerk, Crystal objecten en industriële ontwerpen voor alle grote glas- en porselein-industrieën in Europa. Hij ontwerpt en produceert zijn eigen Hautscouverts porselein series (https://www.olafstevens.com/hautscouverts/ ) in Limoges, Frankrijk.

Het beheersen en overdragen van alle aspecten van het keramisch systeem is een van zijn specialismen. Het Ceramic LAB & Research programma is daar een voorbeeld van. Deze schematische en methodische lesvorm ligt aan de basis van zijn onderwijs didactiek. Zijn benadering is prettig, professioneel en effectief en zal je zeker helpen om stappen in je ontwikkeling te maken. Hij leert je alle aspecten van het Keramisch systeem te ontwikkelen en te beheersen. Dit voor zowel de studio-crafts als voor de industriële en semi-industriële voorbereidingen voor keramische ontwerpers. Olaf Stevens is een all-round gekwalificeerde HBO docent met veel ervaring in het lesgeven in binnen en buitenland. Glazuurtechnieken, decoratie technieken, ontwerpen, draaien en gieten voor beginners zowel als voor gevorderden Van basistechniek tot technieken voor gevorderden. Voorbeelden van zijn werk kun je vinden op: www.olafstevens.com

(voor meer info over Olaf Stevens www.olafstevens.com)

AANMELDEN:

schrijf je in voor :

A. Ceramic Lab 15 weekse cursus Ceramic Lab

B. Persoonlijke vakkennis verdieping in de vorm van Masterclass en workshops in één of meerdere onderdelen van het Ceramic system

C. Begeleiding en coaching bij het realiseren van persoonlijke of opdracht gerelateerde projecten.

 

Geoutilleerde atelier Locatie: CHV Noordkade Veghel

Voor meer informatie over deze cursus of persoonlijke project werkperioden: contact@olafstevens.com

Vul het onderstaande formulier in om je interesse aan te geven:

Aanmelding

 

Versturen