Ceramic Lab & research
Project begeleiding voor semi-professionals , professionals die zich willen verdiepen en ontwikkelen
Olaf Stevens Ceramics LAB & Research
Ontwikkel jouw project in een Ceramic LAB & Research werkperiode
-
Ceramics LAB & Research
-
Ceramic Lab biedt creatieve professionals en ervaren amateurs de mogelijkheid kennis en ervaring op te doen of te vergroten op het gebied van alle uitingsvormen van keramiek. Heb je een project dat begeleidt moet worden of wil je een specifiek project ontwikkelen neem dan kontakt op.
Deelnemers worden intensief begeleid en werken voornamelijk projectmatig. Zij kunnen gebruik maken van de uitgebreide faciliteiten in het atelier en de goed geoutilleerde werkplaatsen.Format
- Er wordt projectmatig gewerkt in een atelier-werksituatie waarbij een projectplan in overleg wordt samengesteld.
Iedere deelnemer verkent en onderzoekt de persoonlijke doelen en selecteert de technieken die het beste bij het project en concept passen.
De dialoog tussen docent en deelnemer richt zich vooral op het individuele werkproces en de realisatie van het project. De persoonlijke ontwikkeling staat hierbij centraal. - Er wordt een hoge mate van zelfwerkzaamheid verwacht. Er zijn tussentijdse evaluaties waarbij gekeken wordt naar de voortgang en naar de interactie met de deelnemersgroep (beperkt aantal deelnemers). Het is de ervaring dat de interactie en onderlinge uitwisseling tussen de deelnemers een erg prettig en positief effect heeft op de resultaten en motivatie.
- Het project zal niet meteen op de gewenste schaal worden uitgevoerd. Om tot een acceptabele uitvoering te komen is oefening en inzicht in de technische uitdagingen nodig. Vandaar dat we eerst op kleine schaal het hoofdonderdeel uitproberen. Hiermee krijgt men zicht op de technische en wellicht bijkomende uitvoering-problematiek. Na succesvolle afronding van het schaalmodel kan aan de verwezenlijking van het finale project gewerkt worden. De ervaring leert dat de eerste 15 weken de focus voornamelijk op het beheersen van de uitvoertechniek alleen ligt.
-
Voor wie en hoe werkt een aanvraag
- Iedereen die zich gemotiveerd voelt om een project, een opdracht of een experimentele keramische techniek uit te voeren, de behoefte heeft om zich te verdiepen of professioneel te verbeteren kan een aanvraag indienen. De selectie voor deelname vindt plaats op basis van het ingediende portfolio en het onderzoeksvoorstel.
- De deelnemers hebben vooraf een intake gesprek met Olaf Stevens om gezamenlijk te bepalen of het voorgestelde doel gehaald kan worden. Het portfolio, het onderzoek-voorstel en de ervaring met de materie is belangrijk. Het is onze ervaring dat vaardigheid geduld, aandacht en concentratie erg belangrijke persoonlijke kwaliteiten zijn gebleken voor het succesvol afronden van een Ceramic Lab werkperiode. Het is dus aan te bevelen vooraf te onderzoeken of je over deze kwaliteiten beschikt en of je in staat bent, van jezelf verwacht, of je langere tijd buiten je comfort-zone kunt werken.
- Vergelijk het maar met muziek. In dit geval visuele muziek. Wel handig als je dan weet wat muziekmaken is. Je speelt dwarsfluit maar zou je willen bekwamen en verdiepen in saxofoon. Uren oefening en werken aan technieken die zeker in het begin er frusterend kunnen zijn.
-
Voorbeelden van hoe deze doelen behaald kunnen worden
-
- Opdracht- of werkbesprekingen om meer grip te krijgen op je aanpak en werk-proces.
- Begeleiding bij een specifiek professioneel of individueel project.
- Routine ombuigen naar een nieuwe werkflow, aan een uitdaging willen werken en inspiratie vinden.
- Het ontdekken en ontwikkelen van onbekende of nieuwe keramische technieken en daarmee uit de comfort-zone treden en uitdagende stappen nemen.
- Blokkades en hindernissen in je werkproces onderzoeken. Dat kunnen ook technische blokkades zijn.
- Meer in contact komen en blijven met wat jou als maker persoonlijk drijft.
- Onderzoek/oriëntatie op studie-/beroepskeuze in het creatieve veld
- Er wordt projectmatig gewerkt in een atelier-werksituatie waarbij een projectplan in overleg wordt samengesteld.
Dit programma richt zich ook op:
*Post academische kunst & design studenten.
*Kunst en design professionals met elke achtergrond
*Alle creatieven ( boven de 21 ), zowel professionals als amateurs, die ondersteund willen worden bij projecten waarbij professionele ondersteuning en specifieke faciliteiten vereist zijn kunnen een aanvraag indienen. In onze beleving zijn er amateurs onder de professionals en professionals onder de amateurs.
* Kunst & Design docenten aan VO, MBO en HBO. Ben je als docent Beeldend of CKV opzoek naar Les-inhoudelijke impulsen en nieuwe lesvormen en ideeën? kijk dan ook even naar de CHV Nascholingscursussen en workshops
*Jongeren onder de 21 jaar kunnen onder begeleiding werkperioden, cursussen en workshops aanvragen. Hierbij denken wij aan studenten van het ambachtelijk onderwijs voor MBO en HBO evenals VO scholieren, begeleidt door hun docenten, kunnen kennismakingslessen volgen. Kortom voor studenten en scholieren die de ambitie hebben om deel te gaan uitmaken van de Nederlandse Creatieve Industrie.
De werkvormen:
Variabele werkperioden:
Een zelf bepaalde periode van een aantal werken full-time. Hier voor huur je een deel van het atelier af incl de dagelijkse begeleiding. Neem hiervoor kontakt op.
De 6 hoofdgroepen van het keramische systeem m.a.w. “Ceramic crafts expertise” waar je een beroep op kunt doen:
1. Klei en glazuur onderzoek (Door de tijdsintensieve aard van deze materie zijn er wel meerdere geïnteresseerde deelnemers nodig)
Glazuur-technische 24/7 online ondersteuning: Om van huis uit aan verslaglegging en technisch onderzoek te kunnen werken is er voor de module glazuurtechnieken een 24/7 online ondersteuning, persoonlijke archivering van recepten en onbeperkte naslagwerken die vanaf je eigen PC te benaderen zijn via een Ceramics gespecialiseerde internationale server.
2. Draaitechnieken ( Klei draaien op de pottenbakkersschijf.)
3. Productontwerpen Het proces van vormgeven, tekenen, schetsen en ontwerptekeningen.
4. Het maken en ontwikkelen van Prototypen, modellen, mallen en giettechnieken.
5. OPTIE: Design & ontwerp module. 3D modelling en 3d printen (Door de tijdsintensieve aard van deze materie zijn er wel meerdere geïnteresseerde deelnemers nodig)
6.decoratie-technieken. Alle mogelijke relief , textuur en 2D applicatie technieken. incl transfers en zeefdrukken. Voor de transfer technieken zal er een speciale workshop worden opgezet waarvan de kosten niet zijn inbegrepen. Ook hier zijn meerdere geinteresseerde deelnemers een voorwaarde
Open source:
Er is bij het Ceramic Lab spraken van een “open source” programma waarbij je ook veel opsteekt van je mede deelnemers ( maximaal 8 medecursisten)
Veel hedendaagse design-bureaus in de creatieve industrie maken gebruik van deze specifieke onderdelen van het “Ceramic crafts expertise.”
De Lokatie:
Haarlem, Gouda, Dordrecht en Veghel
Lokatie en voorzieningen:
De lessen worden gegeven in uitstekend geoutilleerde werkplaatsen. Er zijn elektrische draaischijven, Gipsdraaischijf, afweeg apparatuur, spuitcabine en reductie, elektrische ovens en in Veghel een zoutoven.
Je kunt een aanvraag doen voor de glazuur theorielessen en de 3D modelling instructies.Deze zijn, vanwege de tijd intensieve begeleiding, niet opgenomen in het standaard programma. De lessen worden gegeven aan de hand van, speciaal voor de opleiding geschreven, overzichtelijk opgezette theorieboeken en software.
De opleiding beschikt over een uitgebreide glazuurbibliotheek en een aparte computerruimte.
Klik op deze tekst voor Deelnemers Quotes van eerdere deelnemers
Neem voor alle informatie kontakt op met Olaf Stevens. 0654910893 of mail naar contact@olafstevens.com
—————————————————————————————
De gedetailleerde beschrijving van de eerder genoemde 6 hoofdgroepen van het keramische systeemwaar je een beroep op kunt doen:
1. klei en glazuur onderzoek
als je je hier in gaat verdiepen ga je klei- en glazuurproeven maken om tot een gecontroleerd en herhaalbaar resultaat te komen. We beginnen met kant en klaar glazuren en kleur pigmenten. Je ontdekt via proefondervindelijk onderzoek wat de theorie in de praktijk ook werkelijk voorstelt. Je gaat glazuren zelf samenstellen die je tijdens jouw project kunt gaan toepassen. Je maakt klei studies en experimenteert. Ook mag je natuurlijk zelf biscuit objecten of kleisoorten mee nemen waar je zelf al mee werkt om de studies op uit te voeren. Dat betekent ook dat je zelf bepaalt of je het aardewerk, steengoed of porselein gebied gaat onderzoeken.
2. Draaitechnieken
Ook dit onderdeel wordt bepaald door jouw persoonlijke project. Met een buitengewoon effectieve methode leer je, als beginner, binnen een paar lessen om de basis technieken onder de knie te krijgen. In de volgende lessen beheers je de eenvoudige vormen. Tijdens de laatste lesmomenten begrijp je de draaitechnieken volledig. Resultaten zijn er dus al snel maar voor echte mooie dingen moet je zoals gewoonlijk moeite doen 🙂 Gevorderde draaiers geven inzicht in hun skill’s. Vervolgens bepalen we dan gezamenlijk welke aanvullende essentiële technieken zij gaan leren. Een goede vergelijking is het leren van een muziekinstrument. ook hier is, behalve een goede docent, ook veel oefening en geduld voor nodig.
- Productontwerpen
Het proces van vormgeven. De eerst genoemde Lab onderdelen zijn gericht op technieken en vaardigheden. Als je je hier comfortabel bij voelt en de technieken en vaardigheden beheerst die je nodig hebt voor de uitvoering van jouw project dan ben je pas klaar om je op de ontwikkeling van de vormgeving te richten.
In deze module verdiep je je in het proces van vormgeven. Je verdiept je in de principes van vormgeving, zoals vormverhoudingen, vormspanning, en de guldensnede als basisprincipe. Je doet onderzoek naar de beeldcomponenten die van cruciale belang zijn voor een beeld met zeggingskracht. We bespreken waarom bepaalde zaken op een bepaalde manier zijn vormgegeven. Waarom ervaren we iets als mooi en harmonieus en waarom wij lelijk en onaantrekkelijk ervaren. Er bestaan wel degelijk wetmatigheden m.b.t. schoonheid beleving, dat is iets anders dan smaakervaring. Tekenvaardigheden zijn gewenst. Schetsen, ontwerp-tekenen en technisch tekenen kunnen een verplicht onderdeel zijn van deze module.
- Het maken en ontwikkelen van Prototypen
modellen, mallen en giettechnieken.Bij sommige projecten is het zeer wenselijk om technieken als mallen maken en gieten te begrijpen en te beheersen. Dit zijn een semi-industriële technieken. Het gebruik maken van mallen zorgt voor gecontroleerde reproducties. Terwijl draaitechniek met name op symmetrie gebaseerd is, kun je bij mallen asymmetrische gecompliceerde modellen maken, die gecontroleerd kunnen worden geproduceerd. Je verdiept je dus in gipsen modellen, op deze modellen maak je gipsen moedermallen en gietmallen.
Met name hier heb je geduld, aandacht en concentratie nodig. Het erg belangrijk vooraf te onderzoeken of je over deze kwaliteiten beschikt en of je in staat bent om buiten je comfort-zone te werken.
- 3d modeling en 3d printen ( Momenteel niet opgenomen in de cursus maar je kunt hier een aanvraag voor indienen)
Absoluut onontkoombaar zijn de 3D- tekenen en ontwerpen technieken op de computer in de wereld van modellen & design. - Je leert 3d tekenen, ontwerpen en modelleren met 3D software.
- De gegenereerde 3D files kunnen op verzoek en met onze printservice direct omgezet worden naar 3D SLA, CNC frees-technieken en print-modellen die direct in een materiaal naar keuze of in klei worden gerealiseerd
- Het is een module die ook handig is voor het ontwerpen gericht op andere toepassingen dan keramiek. Je leert de functies en alle in’s en out’s van het softwareprogramma FormZ. Dit is de uitgebreide en professionele versie van het open source Sketch-Up dat je gratis kunt downloaden. FormZ wordt wereldwijd door design professionals en architecten gebruikt en kent alle import en export formaten die door alle andere 3D programma’s word gebruikt.
- Decoratie-technieken.
Is zeer interessant voor alle 2D gerelateerde ontwerp projecten. Je duikt in de geschiedenis en technieken van decoratie op keramiek. Hierbij ontdek je dat dit ontwerpwerk een samenspel is van vorm, decoratie en kleur. Vervolgens ga jij zelf decoratie-dessins ontwerpen op zelfgemaakte vormen of op algemene werken zoals Plateau’s, tegels, borden, kommen, bekers en schalen. Stap voor stap neemt de mentor / begeleider* je mee in de basiskennis van het design-ontwerpen, op papier en/of computer. Ook het aanbrengen van decoratie, voorbereiden en afwerken van het materiaal komt hierbij natuurlijk aan de orde. Wij gaan uit van systeem decoraties in de breedste zin. Voor het maken van vrije impulsieve geschilderde decoraties is doorgaans geen begeleiding nodig.
Over Olaf Stevens:
Docent: Olaf Stevens
Olaf Stevens is een Nederlandse ontwerper met porselein en glas als specialisatie. Hij doceert Ceramic Research en Concept Tools aan de Design Academy in Eindhoven. Opgeleid als Keramisch vormgever op de academies Den Bosch en Breda heeft hij een museaal oeuvre opgebouwd met keramische objecten, porselein draaiwerk, Crystal objecten en industriële ontwerpen voor alle grote glas- en porselein-industrieën in Europa. Hij ontwerpt en produceert zijn eigen Hautscouverts porselein series (https://www.olafstevens.com/hautscouverts/ ) in Limoges, Frankrijk.
Het beheersen en overdragen van alle aspecten van het keramisch systeem is een van zijn specialismen. Het Ceramic LAB & Research programma is daar een voorbeeld van. Deze schematische en methodische lesvorm ligt aan de basis van zijn onderwijs didactiek. Zijn benadering is prettig, professioneel en effectief en zal je zeker helpen om stappen in je ontwikkeling te maken. Hij leert je alle aspecten van het Keramisch systeem te ontwikkelen en te beheersen. Dit voor zowel de studio-crafts als voor de industriële en semi-industriële voorbereidingen voor keramische ontwerpers. Olaf Stevens is een all-round gekwalificeerde HBO docent met veel ervaring in het lesgeven in binnen en buitenland. Glazuurtechnieken, decoratie technieken, ontwerpen, draaien en gieten voor beginners zowel als voor gevorderden Van basistechniek tot technieken voor gevorderden. Voorbeelden van zijn werk kun je vinden op: www.olafstevens.com
(voor meer info over Olaf Stevens www.olafstevens.com)
AANMELDEN:
Laat ons even weten waar je in geïnteresseerd bent :
A. Persoonlijke verdieping in de vorm van een Masterclass of workshops in één of meerdere onderdelen van het Ceramic system.
B. Begeleiding en coaching bij het realiseren van een persoonlijke of opdracht. Dat betreft dan projecten die meer dan één dag per week nodig hebben en waarbij wij een deel atelier inrichten voor langere tijd en dagelijks gebruik.
Voor meer informatie over deze cursus of persoonlijke project en werkperioden: contact@olafstevens.com