Keramiek. Draaien voor beginners & gevorderden – Energiehuis, Dordrecht

Keramiek: Draaien voor beginners & gevorderden – Energiehuis, Dordrecht

Start 2 cursusperiode 2021 is door de corona regels nog niet bekend bel of mail voor nadere info

Wilt u algemene of specifieke informatie of een vraag stellen? Mailt u dan naar studio-os@pm.me

Is het cursusdagdeel vol. Geen nood! schrijf je toch in en je krijgt een plaats op de reservelijst en zodra er een cursist uitvalt kom jij in zicht!

Porselein Keramiek French Porcelain Ceramics plates cups glass gifts design webshop Dutch designer Olaf Stevens

Scoll naar beneden voor aanvullende informatie!

Draaien voor beginners & gevorderden
Op een gezellige ontspannen manier kennis maken met pottenbakken. Als je de slag een beetje te pakken hebt draai je al vlug een kopje of schaaltje dat je nadien kunt decoreren en glazuren. Aanvullend maak je kennis met verschillende technieken om keramiek te maken. Alle gemaakte stukjes moeten drogen, bakken en geglazuurd worden zodat je ze echt kunt gaan gebruiken. Heb je speciale wensen, een workshop met vrienden, dan kan dat natuurlijk ook. Neem dan even contact met me op.

Aanmelding cursus draaien voor beginners & gevorderden

Op een gezellige ontspannen manier kennis maken met pottenbakken. Als je de slag een beetje te pakken hebt draai je al vlug een kopje of schaaltje dat je nadien kunt decoreren en glazuren. Aanvullend maak je kennis met verschillende technieken om keramiek te maken. Alle gemaakte stukjes moeten drogen, bakken en geglazuurd worden zodat je ze echt kunt gaan gebruiken.

Seizoen 2021-2022 Startdatum, aantal lessen en prijzen in één overzicht.

Cursus type Dagdeel Startdatum Eind datum Aantal lessen Tarief
Cursus I Woensdag en Donderdag 8-9 Sep 2021 15-16 Dec 2021 14 €390,00
Cursus II Woensdag en Donderdag 12-13 Jan 2022 25-26 Mei 2022 18 €477,00
Heel seizoen cursus Woensdag en Donderdag 8-9 Sep 2021 25-26 Mei 2022 32 €752,00
Special cursus Donderdagmiddag 9 Sep 2021 Cursus I - II of seizoen naar keuze 14 , 18 of 32 448,-/ 576,-/ 690,-
Korte introductie cursus Woensdag en Donderdag 8-9 Sep 2021 25-26 Mei 2022 7 €227,50
Privélessen op aanvraag Donderdagochtend 9 Sep 2021 26 Mei 2022 Op aanvraag Per  les   2,5 uur €95,-
Workshops op aanvraag Op aanvraag 8 Sep 2021 26 Mei 2022 Op aanvraag Per dagdeel

Persoonsgegevens

Cursus aanbod 2021-2022

De startdatum voor de korte introductie cursus is naar eigen inzicht gedurende het hele seizoen mits er in het gewenste dagdeel plaats is. Geef je startdatum voorkeur op in het onderstaande opmerkingenveld.
De groepsgrootte bestaat uit minimaal 6 en maximaal 8 personen.
Op donderdagmiddag bestaat de groep uit maximaal 6 personen. Waarom? Met minder cursisten, meer aandacht. Dus extra kwaliteit.
De één- of meerdaagse workshop kan in gepland worden op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag. Dien je aanvraag in, door een specificatie van je wens aan ons door te geven in het onderstaande opmerkingenveld.
Op donderdagochtend worden de privé lessen en, of persoonlijke coaching op maat gegeven. Dien je aanvraag in, door een specificatie van je wens aan ons door te geven in het onderstaand opmerkingen veld.
Door dit formulier te verzenden, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens gebruiken (verzamelen) voor de inschrijving die hieronder genoemd staan.

Is de cursus al gestart? Geen probleem…schrijf een mail of bel. Instappen kan altijd als het geselecteerde cursus-dagdeel nog niet vol is!

 
 

Voor wie is deze cursus bedoeld

Je mag een absolute beginner zijn maar ook gevorderden, semi-professionals en professionals kunnen hier met professionele ondersteuning aan de slag.
Iedereen kan zich zonder probleem voor deze cursussen inschrijven. 

De draaicursus is, wat mij betreft, serieus van opzet omdat je aan het eind van de cursus ook met mooie resultaten voor de dag wilt komen. De begeleiding is daarom individueel.

Mijn uitgangspunt is om je eerst inzicht te geven in de technieken om goed te leren draaien om vervolgens door te gaan met vormgeving, de decoratieve benadering en het afwerken met kleur-slibs en glazuren van de werkstukken.

Het ambacht, de visuele muziek!

Vergelijk het met de keuze voor het bespelen van een muziekinstrument. In dit geval een draai instrument voor visuele muziek. Het is een ambacht dat je alleen leert door het te doen, en het erg vaak te oefenen. Met rust, concentratie, aandacht en de focus op een mooi vooruitzicht gaat het lukken… Op een gegeven moment merk je dat de handelingen in je vingers zitten en kun je de volgende stap maken. Je vormgevoel ontwikkelt zich steeds verder en de vormen die je maakt kunnen een prachtige spanning en elegantie ontwikkelen. De afwerking en decoratie die we later tijdens de cursus zullen behandelen indien je daar interesse in hebt, versterkt die uitstraling en maakt van elke vorm een uniek object. Op het moment dat je de ambachtelijke vaardigheden hebt eigen gemaakt kun je een stap verder gaan en het ambacht overstijgen. Vrije vormen of design zijn dan wegen die voor je open liggen.

 Voor de beginner

In de eerste 5 lessen leer je stapsgewijs de volgende zaken: klei kneden, een bolletje maken, het bolletje op de schijf drukken en het “centreren” , het bewegingsloos ronddraaien van de klei op de draaischijf.  Vervolgens leer je de gecentreerde klei te openen en de wand optrekken zodat een kleine cilinder ontstaat. De cilinder vormt altijd de basis voor elke andere vorm die je wilt draaien. In de lessen daarna wordt die cilinder een kegel, schaal, een bord, bolvorm of vaas. Nadat je, na enige weken, de technische vaardigheden enigszins onder controle hebt wordt het ook tijd om aandacht te besteden aan afdraaien, glazuren en andere decoratietechnieken.

 Voor een beginner lijkt de klei ( en je vingers) een eigen leven te leiden. In die fase ben je al blij als je kunt centreren en de vorm een beetje op een pot of vaas lijkt. Maar aan het einde van de eerste 15 weken krijg je meer grip op de klei. Als je verder gaat, pluk je de vruchten van de oefening. Steeds vaker zal de klei de vorm aannemen die je voor ogen hebt. Je gaat serieus nadenken over vormgeving en je probeert decoratietechnieken uit.

Voor de gevorderde en ervaren cursist

Als gevorderde cursist kun je je verdiepen in vormgeving, in een vormkeuze. Ons uitgangspunt zijn de criteria zoals deze zijn geformuleerd in het Zweedse Master Crafts certificaat. Met name die voor de Keramist / pottenbakker. Een heel goed en praktisch uitgangspunt om gericht naar een hoog niveau van craftmanship te komen. Verplicht is het overigens zeker niet! Het aangeven van een vaste richting is het uitgangspunt. Ook het werken met engobes ( kleislip), glazuren en verscheidene andere decoratietechnieken behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast blijf je het ambacht ontwikkelen. Je leert hoe je “van de mast” moet draaien, hoe je een gesloten vorm draait en op de draaischijf delen aan elkaar zet. Iedereen werkt met steengoedklei, deze op hogere temperatuur gestookte klei garandeert stevigheid en levert mooie geglazuurde resultaten op. Kortom een fijne houvast voor degene die dat zoekt.


Ben jij een enthousiaste keramiekliefhebber? Meld je dan aan!

Is de cursus al gestart? Geen probleem…schrijf een mail of bel. Instappen kan altijd als de cursus nog niet vol is!

Is het dagdeel van je keuze volgeboekt schrijf je dan ook in want dan kom je op de reservelijst in orde van inschrijvingsdatum. Indien er dan een cursist uitvalt kan de eerstvolgende inschrijver zijn/ haar plaats innemen. Deze reservelijst wordt ook gehanteerd bij de volgende inschrijvingsperiode in januari 2021

Kom gerust even kijken en kennismaken op elk moment dat het je schikt op woensdag of donderdag. Ik ben er op woensdagen tussen 09:00 en 22:00 en op donderdagen van 13:30 tot 22:00

met vriendelijke groet, Olaf Stevens.

Klik hier voor de Algemene-voorwaarden-cursussen-en-workshops.pdfVoor meer informatie over deze cursus: contact@olafstevens.com