Keramiek. Draaien voor beginners & gevorderden – Energiehuis, Dordrecht

Keramiek: Draaien voor beginners & gevorderden – Energiehuis, Dordrecht

Draaien voor beginners & gevorderden
Op een gezellige ontspannen manier kennis maken met pottenbakken. Als je de slag een beetje te pakken hebt draai je al vlug een kopje of schaaltje dat je nadien kunt decoreren en glazuren. Aanvullend maak je kennis met verschillende technieken om keramiek te maken. Alle gemaakte stukjes moeten drogen, bakken en geglazuurd worden zodat je ze echt kunt gaan gebruiken. Heb je speciale wensen, een workshop met vrienden, dan kan dat natuurlijk ook. Neem dan even contact met me op.

Ben jij een enthousiaste keramiekliefhebber? Meld je dan aan!

Is de cursus al gestart? Geen probleem…schrijf een mail of bel. Instappen kan altijd als het geselecteerde cursus-dagdeel nog niet vol is!

Start woensdag 6 en donderdag 7 januari 2021

Is het cursusdagdeel vol. Geen nood! schrijf je toch in en je krijgt een plaats op de reservelijst en zodra er een cursist uit valt kom jij in zicht!

Porselein Keramiek French Porcelain Ceramics plates cups glass gifts design webshop Dutch designer Olaf Stevens

 
 

Voor wie is deze cursus bedoeld

Je mag een absolute beginner zijn maar ook gevorderden, semi-professionals en professionals kunnen hier met professionele ondersteuning aan de slag.
Iedereen kan zich zonder probleem voor deze cursussen inschrijven. 

De draaicursus is, wat mij betreft, serieus van opzet omdat je aan het eind van de cursus ook met mooie resultaten voor de dag wilt komen. De begeleiding is daarom individueel.

Mijn uitgangspunt is om je eerst inzicht te geven in de technieken om goed te leren draaien om vervolgens door te gaan met vormgeving, de decoratieve benadering en het afwerken met kleur-slibs en glazuren van de werkstukken.

Het ambacht, de visuele muziek!

Vergelijk het met de keuze voor het bespelen van een muziekinstrument. In dit geval een draai instrument voor visuele muziek. Het is een ambacht dat je alleen leert door het te doen, en het erg vaak te oefenen. Met rust, concentratie, aandacht en de focus op een mooi vooruitzicht gaat het lukken… Op een gegeven moment merk je dat de handelingen in je vingers zitten en kun je de volgende stap maken. Je vormgevoel ontwikkelt zich steeds verder en de vormen die je maakt kunnen een prachtige spanning en elegantie ontwikkelen. De afwerking en decoratie die we later tijdens de cursus zullen behandelen indien je daar interesse in hebt, versterkt die uitstraling en maakt van elke vorm een uniek object. Op het moment dat je de ambachtelijke vaardigheden hebt eigen gemaakt kun je een stap verder gaan en het ambacht overstijgen. Vrije vormen of design zijn dan wegen die voor je open liggen.

 Voor de beginner

In de eerste 5 lessen leer je stapsgewijs de volgende zaken: klei kneden, een bolletje maken, het bolletje op de schijf drukken en het “centreren” , het bewegingsloos ronddraaien van de klei op de draaischijf.  Vervolgens leer je de gecentreerde klei te openen en de wand optrekken zodat een kleine cilinder ontstaat. De cilinder vormt altijd de basis voor elke andere vorm die je wilt draaien. In de lessen daarna wordt die cilinder een kegel, schaal, een bord, bolvorm of vaas. Nadat je, na enige weken, de technische vaardigheden enigszins onder controle hebt wordt het ook tijd om aandacht te besteden aan afdraaien, glazuren en andere decoratietechnieken.

 Voor een beginner lijkt de klei ( en je vingers) een eigen leven te leiden. In die fase ben je al blij als je kunt centreren en de vorm een beetje op een pot of vaas lijkt. Maar aan het einde van de eerste 15 weken krijg je meer grip op de klei. Als je verder gaat, pluk je de vruchten van de oefening. Steeds vaker zal de klei de vorm aannemen die je voor ogen hebt. Je gaat serieus nadenken over vormgeving en je probeert decoratietechnieken uit.

Voor de gevorderde en ervaren cursist

Als gevorderde cursist kun je je verdiepen in vormgeving, in een vormkeuze. Ons uitgangspunt zijn de criteria zoals deze zijn geformuleerd in het Zweedse Master Crafts certificaat. Met name die voor de Keramist / pottenbakker. Een heel goed en praktisch uitgangspunt om gericht naar een hoog niveau van craftmanship te komen. Verplicht is het overigens zeker niet! Het aangeven van een vaste richting is het uitgangspunt. Ook het werken met engobes ( kleislip), glazuren en verscheidene andere decoratietechnieken behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast blijf je het ambacht ontwikkelen. Je leert hoe je “van de mast” moet draaien, hoe je een gesloten vorm draait en op de draaischijf delen aan elkaar zet. Iedereen werkt met steengoedklei, deze op hogere temperatuur gestookte klei garandeert stevigheid en levert mooie geglazuurde resultaten op. Kortom een fijne houvast voor degene die dat zoekt.


Ben jij een enthousiaste keramiekliefhebber? Meld je dan aan!

Is de cursus al gestart? Geen probleem…schrijf een mail of bel. Instappen kan altijd als de cursus nog niet vol is!

Is het dagdeel van je keuze volgeboekt schrijf je dan ook in want dan kom je op de reservelijst in orde van inschrijvingsdatum. Indien er dan een cursist uitvalt kan de eerstvolgende inschrijver zijn/ haar plaats innemen. Deze reservelijst wordt ook gehanteerd bij de volgende inschrijvingsperiode in januari 2021

Klik hier om naar het inschrijfformulier te gaan

Kom gerust even kijken en kennismaken op elk moment dat het je schikt op woensdag of donderdag. Ik ben er op woensdagen tussen 09:00 en 22:00 en op donderdagen van 13:30 tot 22:00

Schrijf je in!

met vriendelijke groet, Olaf Stevens.

Studio Olaf Stevens
telefoon: 0654910893
BTW: NL001514901B90
K.V.K.23066197
ING Bank: NL22INGB0003216823

Klik hier voor de Algemene-voorwaarden-cursussen-en-workshops.pdfVoor meer informatie over deze cursus: contact@olafstevens.com

2021 Aanmelding cursus draaien voor beginners & gevorderden
Voor uw Privacy wordt nadat uw formulier is ingevuld en verstuurd alle door u ingevulde gegevens volledig gewist en op geen enkele server bewaard. Hiermee handelen en voldoen wij aan de European Union General Data Protection Regulation (GDPR).
Uw gegevens worden op geen enkele manier met derden gedeeld. We gebruiken de informatie in dit formulier alleen om met u te kunnen communiceren over uw aanmelding bij de cursus. Voor uw Privacy wordt nadat dit formulier is ingevuld en verstuurd alle door u ingevulde gegevens volledig gewist en op geen enkele server bewaard. Hiermee handelen en voldoen wij aan de European Union General Data Protection Regulation (GDPR).
Geen probleem om in te stromen als de cursus al begonnen is. Neem in dat geval even contact op via e-mail olaf@olafstevens.com of telefoon 0654910893.
De cursusprijs is exclusief het gebruik van klei, dit is ingegeven door het wisselende individuele gebruik. Het gebruik van een transparant basisglazuur en pigmenten voor decoraties zijn in de kleiprijs inbegrepen. De stookkosten: het bakken van de werkstukken is NIET inbegrepen in de cursusprijs. De stookkosten worden daarom aan het eind van de cursus afgerekend op basis van het aantal stoken dat de groep gemaakt heeft. Deze kosten worden gedeeld door het aantal deelnemers in de cursus.