Draaien voor beginners & gevorderden – ToBe Dordrecht

Aanmelding

 

Versturen

 

Voor wie is deze cursus bedoeld

Je mag een absolute beginner zijn maar ook gevorderden, semi-professionals en professionals kunnen hier met professionele ondersteuning aan de slag.
Iedereen kan zich zonder probleem voor deze cursussen inschrijven. 

De draaicursus is, wat mij betreft, serieus van opzet omdat omdat je aan het eind van de cursus ook met mooie resultaten voor de dag wilt komen. De begeleiding is daarom individueel.

Mijn uitgangspunt is om je eerst inzicht te geven in de technieken om goed te leren draaien om vervolgens door te gaan met de artistieke en decoratieve benadering van de werkstukken.

Het ambacht

Vergelijk het met de keuze voor het bespelen van een muziekinstrument. In dit geval een draai instrument voor visuele muziek. Het is een ambacht dat je alleen leert door het te doen, het erg vaak te oefenen. Met rust, concentratie, aandacht en de focus op een mooi vooruitzicht gaat het lukken… Op een gegeven moment merk je dat de handelingen in je vingers zitten en kun je de volgende stap maken. Je vormgevoel ontwikkelt zich steeds verder en de vormen die je maakt kunnen een prachtige spanning en elegantie hebben; de afwerking en decoratie die we later tijdens de cursus zullen behandelen, versterkt die uitstraling en maakt van elke vorm een uniek object. Op het moment dat je de ambachtelijke vaardigheden hebt eigen gemaakt kun je een stap verder gaan en het ambacht overstijgen. Vrije vormen of design zijn dan wegen die voor je open liggen.

 Voor de beginner

In de eerste 5 lessen leer je stapsgewijs de volgende zaken: klei kneden, een bolletje maken, het bolletje op de schijf drukken, met je vingers openen en de wand optrekken zodat een kleine cilinder ontstaat. In de lessen daarna wordt die cilinder een kegel, schaal, bolvorm of vaasvorm. Nadat de technische vaardigheden enigszins onder controle zijn wordt het ook tijd om aandacht te besteden aan afdraaien, glazuren en andere decoratietechnieken.

 Voor een beginner lijkt de klei een eigen leven te leiden. In die fase ben je al blij dat de vorm een beetje op een pot of vaas lijkt. Maar aan het einde van het eerste jaar krijg je meer grip op de klei. Als je verder gaat, pluk je de vruchten van de oefening. Steeds vaker zal de klei de vorm aannemen die je voor ogen hebt. Je gaat serieus nadenken over vormgeving en je probeert decoratietechnieken uit.

Als gevorderde cursist ga je ook werken met engobes, glazuren, afplakken en inkrassen. Daarnaast blijf je het ambacht ontwikkelen. Je leert hoe je van de mast moet draaien, hoe je een gesloten vorm draait en op de draaischijf delen aan elkaar zet. Iedereen werkt met steengoed, deze op hogere temperatuur gestookte klei garandeert stevigheid en levert mooie geglazuurde resultaten op.


Praktische informatie

Locatie: Energiehuis, Noordendijk 148, Lokaal 113, Dordrecht
Aantal lessen: 15 lessen van 2,5 uur
Aantal deelnemers: maximaal 10 personen
Cursusperiode: Cursus 2019 – 23 januari t/m 15 mei of Cursusperiode 2019/2020 – 18 september 2019 t/m 15 januari 2020
Dag en tijden: Woensdagen met keuze uit ochtend-, middag- of avondlessen. Tijden staan in het inschrijfformulier onderaan deze pagina beschreven (klik hier)
Kosten: € 363,00 incl. 21% btw
Maandelijkse termijnbetaling is in overleg mogelijk!

Ben jij een enthousiaste keramiekliefhebber? meld je dan aan!
Klik hier om naar het inschrijfformulier te gaan

Bij minimaal 7 aanmeldingen gaat de cursus door.
Ik houd je op de hoogte of de cursus voldoende aanmeldingen heeft en door kan gaan.

Schrijf je in!

met vriendelijke groet,


Cursusomschrijving:
Pottenbakken ofwel “draaien”

Zin om Pottenbakken ofwel “Draaien” te leren?
We hebben 11 draaischijven  tot onze beschikking dus ruimte voor 10 deelnemers. Ga zitten en kom het proberen. Je zult merken dat het zo leuk is dat de 15 lessen voorbij zullen vliegen!

Bij deze basiscursus ligt het accent op het draaien, maar komen ook de andere vormingstechnieken aan bod. Deze training is bedoeld voor gevorderden en beginners. We beschikken over 12 elektrische schijven. Laatste les met toets en evaluatie werk. 
Pottendraaien op een draaischijf is leuk om te doen, maar het is ook een lastige techniek om te leren.

En er is vooral in de beginlessen aandacht voor het lastigste onderdeel: het centreren.
In de cursus laat ik regelmatig diverse draaitechnieken zien. Daarnaast ga je zelf veel oefenen. Na het oefenen van het maken van een cilinder en bolvorm zullen ook andere vormen gedemonstreerd worden en kan ook daarmee geoefend worden.

Afhankelijk van je niveau kun je een (bol)vorm met passend deksel draaien, een serie borden of kommen, of maak je de onderdelen van een theepot (pot met deksel, gedraaide tuit en handvat).

Technieken voor draaien die aan bod zullen komen:

  • Centreren, openen, bodem zetten, optrekken, een cilinder en bolvorm draaien
  • Draaien op een gipsplaat
  • Deksels draaien
  • Het draaien van een platte schaal
  • Een (thee)pot met deksel, oren trekken en een tuit draaien

Verder zal er aandacht zijn voor:

  • Afdraaien
  • handigheidjes en hulpmiddelen
  • van de mast draaien
  • draaien van een (vaas)vorm met een smalle hals
  • In de laatste lessen ga je door jou gemaakte werkstukken decoreren en glazuren.

Geef je (in de onderste selectiebalk van het formulier) op als beginner, gevorderd of als (semi) professional. De cursus wordt aan jouw niveau aangepast.
Voor meer informatie over deze cursus: contact@olafstevens.com

Aanmelding

 

Versturen