Draaien voor beginners & gevorderden – ToBe Dordrecht

Draaien voor beginners & gevorderden – ToBe Dordrecht

Draaien voor beginners & gevorderden
Op een gezellige ontspannen manier kennis maken met pottenbakken. Als je de slag een beetje te pakken hebt draai je al vlug een kopje of schaaltje dat je nadien kunt decoreren en glazuren. Aanvullend maak je kennis met verschillende technieken om keramiek te maken. Alle gemaakte stukjes moeten drogen, bakken en geglazuurd worden zodat je ze echt kunt gaan gebruiken. Heb je speciale wensen, of wil je iets speciaals maken of een gemeenschappelijk werkstuk dan kan dat natuurlijk ook. Neem dan even contact met me op.

Aanmelding

 

Versturen

 

Voor wie is deze cursus bedoeld

Je mag een absolute beginner zijn maar ook gevorderden, semi-professionals en professionals kunnen hier met professionele ondersteuning aan de slag.
Iedereen kan zich zonder probleem voor deze cursussen inschrijven. 

De draaicursus is, wat mij betreft, serieus van opzet omdat omdat je aan het eind van de cursus ook met mooie resultaten voor de dag wilt komen. De begeleiding is daarom individueel.

Mijn uitgangspunt is om je eerst inzicht te geven in de technieken om goed te leren draaien om vervolgens door te gaan met vormgeving, de decoratieve benadering en het afwerken met kleur-slibs en glazuren van de werkstukken.

.

Het ambacht

Vergelijk het met de keuze voor het bespelen van een muziekinstrument. In dit geval een draai instrument voor visuele muziek. Het is een ambacht dat je alleen leert door het te doen, het erg vaak te oefenen. Met rust, concentratie, aandacht en de focus op een mooi vooruitzicht gaat het lukken… Op een gegeven moment merk je dat de handelingen in je vingers zitten en kun je de volgende stap maken. Je vormgevoel ontwikkelt zich steeds verder en de vormen die je maakt kunnen een prachtige spanning en elegantie hebben; de afwerking en decoratie die we later tijdens de cursus zullen behandelen, versterkt die uitstraling en maakt van elke vorm een uniek object. Op het moment dat je de ambachtelijke vaardigheden hebt eigen gemaakt kun je een stap verder gaan en het ambacht overstijgen. Vrije vormen of design zijn dan wegen die voor je open liggen.

 Voor de beginner

In de eerste 5 lessen leer je stapsgewijs de volgende zaken: klei kneden, een bolletje maken, het bolletje op de schijf drukken, met je vingers openen en de wand optrekken zodat een kleine cilinder ontstaat. In de lessen daarna wordt die cilinder een kegel, schaal, bolvorm of vaasvorm. Nadat de technische vaardigheden enigszins onder controle zijn wordt het ook tijd om aandacht te besteden aan afdraaien, glazuren en andere decoratietechnieken.

 Voor een beginner lijkt de klei een eigen leven te leiden. In die fase ben je al blij dat de vorm een beetje op een pot of vaas lijkt. Maar aan het einde van het eerste jaar krijg je meer grip op de klei. Als je verder gaat, pluk je de vruchten van de oefening. Steeds vaker zal de klei de vorm aannemen die je voor ogen hebt. Je gaat serieus nadenken over vormgeving en je probeert decoratietechnieken uit.

Voor de gevorderde en ervaren cursist

Als gevorderde cursist ga je je verdiepen in vormgeving, in een vormkeuze. Ons uitgangspunt zijn de criteria zoals deze zijn geformuleerd in het Zweedse Master Crafts certificaat. Met name die voor de Keramist / pottenbakker. Een heel goed en praktisch uitgangspunt om gericht naar een hoog niveau van craftmanship te komen. Verplicht is het overigens zeker niet! Het aangeven van een vaste richting is het uitgangspunt. Ook het werken met engobes, glazuren en verscheidene andere decoratietechnieken behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast blijf je het ambacht ontwikkelen. Je leert hoe je van de mast moet draaien, hoe je een gesloten vorm draait en op de draaischijf delen aan elkaar zet. Iedereen werkt met steengoed, deze op hogere temperatuur gestookte klei garandeert stevigheid en levert mooie geglazuurde resultaten op. Kortom een fijne houvast voor degene die dat zoekt.


Ben jij een enthousiaste keramiekliefhebber? Meld je dan aan!

Klik hier om naar het inschrijfformulier te gaan

Bij minimaal 7 aanmeldingen gaat de cursus door.
Ik houd je op de hoogte of de cursus voldoende aanmeldingen heeft en door kan gaan.

Schrijf je in!

met vriendelijke groet,

Geef je (in de onderste selectiebalk van het formulier) op als beginner of gevorderd. De cursus wordt aan jouw niveau aangepast.
Voor meer informatie over deze cursus: contact@olafstevens.com

Aanmelding

 

Versturen